Sign in to follow this  
Followers 0
webbiegareth

Anyone Service The Melton (west Vic) Area?

60 posts in this topic

To be honest I have no idea, but I think it's Dandenong? All the antennas in the area point in the same direction (including mine, so I'm not doing anything different to anyone else in Melton at least).

I was chatting with a mate from work who also lives in Melton (but on the other side), he says his ABC reception is so bad (constantly glitching and losing signal) he doesn't even watch free-to-air TV over the antenna anymore anymore, and he has satellite Pay TV instead. Surely it can't be that bad here, or are we just lacking decent installers?

I think it may be an installer problem. Email me directly and I we can try and work this out.

Share this post


Link to post
Share on other sites
I think it may be an installer problem. Email me directly and I we can try and work this out.

I'll send an email shortly.

I was just outside taking some pics of the antenna, it looks like mine is pointing to a slightly different angle (a couple of degrees) to the antennas on my neighbouring houses... perhaps it came loose slightly and moved a bit? But it's very very hard to tell, it could just be from the angle I'm standing.

Here are some pics of my antenna setup:

http://img257.imageshack.us/i/img0447w.jpg/

http://img267.imageshack.us/i/img0449k.jpg/

I found I had kept the little installation manual for the amp as well, it's a "Kingray MHW24FE/FSE", and I use a PSK08F power injector.

Edited by webbiegareth

Share this post


Link to post
Share on other sites

I still haven't sent that email! I'll do that tonight :D

I called up the local Jim's Antenna (the guy who swapped over the antenna recently), thankfully he still remembered me and he was sure my signal was fine.

He had the feeling I have something wrong with my mains power, a bad earth or something.... he wanted me to tune in analogue on my TV, and see how good the picture was. He said abc would be bad (because of the antenna he used), but all other channels would be perfect.

If the other channels are bad, then there'd be a problem with the antenna (etc), but if they're perfect, then it points to something else.

So I tried it... and he was right, abc was bad but all other channels were perfect (well, for analogue!). However, I tried the "turn the light switch on and off trick". On the analogue channels, whenever I flick the light switch, I get little white dots over the screen for a split second.

So there's definitely something bad going on somewhere.... but finding out what it is, is the hard bit.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Should be a service warranty on the work done.

I'd be getting the contractor back to sort it.

It's what I expect my customers to do if there is an issue.

It's always possible something else has gone screwy.

(Your video shows UEC errors on the Sony when the light switch is flicked. That's not good. Be interested to know if the same thing happens on SBS digital (or C31 digital, if you can get it.) UHF is less affected by impulse noise.)

Edited by M'bozo

Share this post


Link to post
Share on other sites
Should be a service warranty on the work done.

I'd be getting the contractor back to sort it.

It's what I expect my customers to do if there is an issue.

It's always possible something else has gone screwy.

(Your video shows UEC errors on the Sony when the light switch is flicked. That's not good. Be interested to know if the same thing happens on SBS digital (or C31 digital, if you can get it.) UHF is less affected by impulse noise.)

I'll try again tonight, this time with SBS digital and C31 digital.... and report back later tonight. :) I got a call this morning from Jim's Antenna, he wanted to know the outcome of the "analogue tune test" he asked about yesterday.... when I told him the results (picture quality fine for all channels apart from ABC, and the white dots on the picture when I flick the light switch)... he's convinced it's an electrical fault (probably a grounding issue he said) and that I needed to get an electrician in to take a look and he'll come in after that if needed, possibly to ground the splitter he said if the electrician couldn't fix it.

All I know is that the lights are on a different circuit to the home theatre gear, and the washing machine is on another circuit as well... but both the lights and the washing machine (and probably everything else, since I get random glitches) interfere with my reception.

Thankfully as part of the 3 month maintenance warranty I had already requested the builders bring back the electrician, so I'll get them to take a look ASAP to see if that really is the cause.

Share this post


Link to post
Share on other sites
he's convinced it's an electrical fault (probably a grounding issue he said) and that I needed to get an electrician in to take a look and he'll come in after that if needed, possibly to ground the splitter he said if the electrician couldn't fix it.

It's the first thing I do if I strike a funny, but don't think it will fix your problem.

I read back on your posts and saw you are in a new house, so I didn't think bad connections or corroded switch contacts would be a problem., apart from the washing machine.

As I see it, (based on empirical testing I have done), house wiring can act as a loop antenna which conducts/radiates interference from arcing switch contacts (and other sources, washing machines etc). If this interference field impinges on the antenna, and the incoming wanted signal level is overcome by the interference, picture breakup occurs.

A tiled roof, such as you have, may allow more of this interference to escape and affect the incoming wanted signal compared to, say, a colorbond roof.

In any case, the solution, (if there is one), involves getting a signal at the antenna that is less affected by the interference, if this is possible.

This would usually involve the attending technician using a selection of antennas at different heights & locations on your property to effect the best countermeasure.

It also requires the use of instrumentation that can give a similar indication to your Sony's UEC, to assist with finding the best antenna location. A couple of hand-held transceivers are also useful, so you don't have to yell commands at each other when testing.

Even so, it may only be possible to reduce the problem, and not eliminate it entirely.

As an aside, I listen to 774 ABC Melbourne a lot. A couple of weeks ago, the morning announcer was talking about his woes with a new PVR that had been installed, and was having IIRC, glitching issues. Apart from laughing at the suggestions sent in by listeners, it struck me that people served by VHF digital transmissions have a lot of trouble such as you are experiencing, whether due to poor installation or poor signal issues.

I'm so glad all transmissions here that I get to work with are on UHF. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
it struck me that people served by VHF digital transmissions have a lot of trouble such as you are experiencing, whether due to poor installation or poor signal issues.

I'm so glad all transmissions here that I get to work with are on UHF. :)

Me too !

Recon the government would be better reallocation all VHF digital services to UHF ( hey and why not make MPEG4 at the same time ) and selling off all the VHF spectrum .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi again everyone,

Great to see people getting involved.... any advice is always welcomed!

To confirm.... when I came home I put the TV on both analogue & digital modes, and flicked the light switch on and off over and over. In analogue, on ABC (which gives bad reception due to the antenna type) - every time I flick the light switch, I get lots of white lines and dots on the screen. For channels 7 / 9 / 10 etc, I have to flick the switch a few times to see a few dots. It doesn't appear visibly every time I flick the switch.

When it comes to digital, I found I have to flick the light switch 10 times or more to get a glitch on 7 / 9 / 10 .... for SBS, I didn't get it to glitch, though I know I've seen it randomly glitch when watching dodgy martial arts movies late at night. For channel 31, I couldn't get anything.... and strangely enough, the Sony TV reported both pre-viterbi and post-viterbi of "0" on that channel. All other channels report something for the pre-viterbi (somethingx10-6 to somethingx10-5).

So it definitely looks like UHF isn't being effected as much... but to fix this interference is going to be very hard from the looks of it!

EDIT - Next step, get the electrician to see if there is a fault, and if not, get a REAL antenna professional (from here hopefully) and not a local backyard jockey from Melton to do a proper site survey, and do whatever is needed to improve the signal received at the antenna.

Edited by webbiegareth

Share this post


Link to post
Share on other sites

I've just remembered something... and hopefully this makes sense and is correct! When the Jim's Antenna guy was working, I'm pretty sure he said he had a 60db signal up on the roof, and he added a 5db gain with the masthead amplifier so that it'd still be around 60db at the wallplate (using the amp to cover losses between the antenna and wallplate).

He thought it was great and more than adequate.... perhaps it really isn't good enough, at least to overcome the impulse noise?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minimum gain for a MHW24FE is 12-14dB at VHF (sloped), 14dB for UHF. To reduce the gain to 5dB doesn't sound feasible without the use of an attenuator, I couldn't see one in your pictures.+

Also the MHW24FE is a wideband 44-820MHz amplifier, I'm wondering why this is being used, even though I have been told this is SOP for the big cities. I use MHW24F's with combo antennas, at least the VHF & UHF inputs are band limited and the respective gains are independently adjustable.

I also have a different approach to what seems conventional wisdom when it comes to the use of masthead amplifiers, since I use so many.

If the need arises and a masthead amplifier is used, I aim for 75dBµV at the wall plates (consistent with not causing overload in the system). That should reduce the effect of induction of impulse noise from electrical cables, if it is indeed an issue.

Having said that, a good signal is still required at the antenna before amplification is used.

There's an interesting report here discussing shielding effectiveness of coaxial cable distribution systems, for those interested.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Minimum gain for a MHW24FE is 12-14dB at VHF (sloped), 14dB for UHF. To reduce the gain to 5dB doesn't sound feasible without the use of an attenuator, I couldn't see one in your pictures.+

Also the MHW24FE is a wideband 44-820MHz amplifier, I'm wondering why this is being used, even though I have been told this is SOP for the big cities. I use MHW24F's with combo antennas, at least the VHF & UHF inputs are band limited and the respective gains are independently adjustable.

The Jim's Antenna guy didn't originally put the masthead amplifier on, it was the original "backyard amateur" guy from my local paper who fitted it... the Jim's guy just said he may as well reuse it since it's already there, but he'll just not crank up the gain much (just enough to counter any losses in the cable).

So it really does sound like I need someone over to perhaps replace the masthead amp with a more suitable model, and to adjust the gain a bit? (and maybe relocate / raise the antenna higher etc).

Is it a good idea if I buy the MHW24F (approx $59 delivered), and reuse my existing F-type power injector.... and then get someone to swap it over?

http://cgi.ebay.com.au/TV-SIGNAL-BOOSTER-K...=item2eb080ea9d

Or the MHW34F model:

http://cgi.ebay.com.au/TV-SIGNAL-BOOSTER-K...=item2eb0219522

Or heck, the fully-shielded MHW24FS model?

http://cgi.ebay.com.au/TV-SIGNAL-BOOSTER-K...=item2eb04e8017

(As an aside, in regards to grounding the splitter.... I recently got one of those DSE powerboards, which has F-type coax protection.... I put the coax into that before it reaches the splitter to see if that improved anything. I was curious, so I opened it up, and it appears that the powerboard actually grounds the outer part of the connector, so I think grounding the splitter as well would be redundant?)

EDIT - I read the link, it was actually very good reading. I'm curious though, as there was a major difference in quality between the "consumer" splitters and the "professional" splitters..... but where do you find these professional splitters? If I can go to bunnings and buy a 2-way splitter for $8... from where do I buy the professional ones, and for how much? I'm 99% sure this is the splitter I have:

http://cgi.ebay.com.au/ANTENNA-SPLITTER-2-...=item2eb08ba178

Apart from the electrician to check the earth of my house, I guess the next step is to get someone in to swap over the masthead amp (with whichever model you guys recommend), and do whatever else is needed (hopefully reusing my current newer antenna - maybe relocating it or putting it on a taller mast?).... even swap some coax over as the guy for some reason connected some short lengths of quad-coax in the roof together with F-joiners... and of course start off with a decent site test first!

Edited by webbiegareth

Share this post


Link to post
Share on other sites
I've just remembered something... and hopefully this makes sense and is correct! When the Jim's Antenna guy was working, I'm pretty sure he said he had a 60db signal up on the roof, and he added a 5db gain with the masthead amplifier so that it'd still be around 60db at the wallplate (using the amp to cover losses between the antenna and wallplate).

He thought it was great and more than adequate.... perhaps it really isn't good enough, at least to overcome the impulse noise?

Hi

If your are getting 60dbuv, good Signal to Noise ratio on the roof at the antenna and the cabling from antenna to the wallplate is RG6. You do not need m/h amplifier for a single outlet. If the outlet is under 25mt you may lose 1-2db. 2 outlets or you may require some amplification. Even then it will depend on SNR at the outlet after splitting.

I would try with no m/h amplifier straight to one outlet.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Hi

If your are getting 60dbuv, good Signal to Noise ratio on the roof at the antenna and the cabling from antenna to the wallplate is RG6. You do not need m/h amplifier for a single outlet. If the outlet is under 25mt you may lose 1-2db. 2 outlets or you may require some amplification. Even then it will depend on SNR at the outlet after splitting.

I would try with no m/h amplifier straight to one outlet.

I have the cable going into the lounge room, into a two-way splitter. My HTPC has two dual HDTV tuners, I.e. four tuners all up :)

So, basically, it goes like this:

Antenna -> Masthead Amp -> Long run of coax into lounge room -> Power Injector -> 30cm coax -> DSE powerboard -> 30cm coax -> 2-way splitter -> Two lots of short 45cm coax to the two dual HDTV tuners.

I used the DSE powerboard as a test since it seems to ground the coax, but I've left it like that ever since. Also currently I've disabled one of those dual tuners, so from the splitter, one cable goes to one of the dual tuners, and the other cable goes to the back of the TV (so I can use Sony's diagnostic page to check for errors with the signal).

Quad shielded coax and F-connectors used everywhere, with those F-to-PAL adapters to connect to the tuners. Note in the roof there's two F-joiners where the cable has been cut, the builder didn't install enough coax cable to reach where the new antenna is located so it needed to be extended.

Edited by webbiegareth

Share this post


Link to post
Share on other sites

As a cheap & cheerful test, connect the antenna direct to the Sony, bypassing all amplifiers, power injectors, splitters, dick smith power boards etc.

It sounds as if you may have enough F-F female connectors to implement this anyway.

See if you still get picture breakup and an UEC indication on the TV.

If yes, more than likely your antenna needs attention.

Changing masthead amplifiers of & by itself will give no benefit, unless you have an unimpaired signal to start with.

Share this post


Link to post
Share on other sites
I have the cable going into the lounge room, into a two-way splitter. My HTPC has two dual HDTV tuners, I.e. four tuners all up :)

So, basically, it goes like this:

Antenna -> Masthead Amp -> Long run of coax into lounge room -> Power Injector -> 30cm coax -> DSE powerboard -> 30cm coax -> 2-way splitter -> Two lots of short 45cm coax to the two dual HDTV tuners.

I used the DSE powerboard as a test since it seems to ground the coax, but I've left it like that ever since. Also currently I've disabled one of those dual tuners, so from the splitter, one cable goes to one of the dual tuners, and the other cable goes to the back of the TV (so I can use Sony's diagnostic page to check for errors with the signal).

Quad shielded coax and F-connectors used everywhere, with those F-to-PAL adapters to connect to the tuners. Note in the roof there's two F-joiners where the cable has been cut, the builder didn't install enough coax cable to reach where the new antenna is located so it needed to be extended.

I would connect antenna without M/H amplifier & power supply directly to the TV and start switching lights on and off. 60dbuv at the antenna will be fine if the signal to noise ratio being received is good to run a test using the Sony. This will be fine for internal TV tuner but I have found it a little low for PC tuners even if signal to noise ratio is good but you can cross that bridge when it comes.

Share this post


Link to post
Share on other sites
As a cheap & cheerful test, connect the antenna direct to the Sony, bypassing all amplifiers, power injectors, splitters, dick smith power boards etc.

It sounds as if you may have enough F-F female connectors to implement this anyway.

See if you still get picture breakup and an UEC indication on the TV.

If yes, more than likely your antenna needs attention.

Changing masthead amplifiers of & by itself will give no benefit, unless you have an unimpaired signal to start with.

I like the idea, but actually doing this will be hard... as I have no idea in how to actually get onto the roof to bypass the amplifier in the first place. :) I just have a standard ladder, not something tall enough to get me safely on the roof :( Either I need to get a pro in to help, or should I just bite the bullet and buy a more decent ladder and attempt this myself?

Edited by webbiegareth

Share this post


Link to post
Share on other sites
That's my suggestion.

That's what I've been after but none of the local VIC installers on this forum come out this this far (and I'm only a 1/2 hour drive northwest of the CBD thanks to the new high extensions). I really need to email debruis again, though he's from NSW but if he does end up heading over here for holidays I'm love to get some help, though I am hoping to have this all fixed up once and for all within the next few weeks, well that's the plan anyway. :)

I'm tempted to buy that shielded amp I linked to earlier, and get someone over for a few hours to test out various things... if I need an amp, I'll swap over the current one with the new one, if it turns out I don't need an amp (unlikely since I have four PC tuners), then I'll just sell them off again, even if it's at a loss.

I just want a decent working solution that will last, as I plan to be in the house for a while, and it's getting to the point where I'm happy to pay whatever is required to get that solution.

Share this post


Link to post
Share on other sites
I like the idea, but actually doing this will be hard... as I have no idea in how to actually get onto the roof to bypass the amplifier in the first place. :) I just have a standard ladder, not something tall enough to get me safely on the roof :( Either I need to get a pro in to help, or should I just bite the bullet and buy a more decent ladder and attempt this myself?

Get Jims Antenna back

Ask him for SNR for VHF 6,8,11,12 & UHF 34 should be 28-31db. Levels of 60dbuv sound OK as mentioned in earlier post. Test on Sony TV and then on HTPC both directly connected. If OK you then require a m/h or distribution amplifier that will compensate for the losses of a 4 way splitter by the time the signal gets to you HTPC dual tuners. A model I have found good for the job is Matchmaster MA15P Metro Amp. It does not amplifier incoming signal from antenna but compensates for losses from splitting the signal.

Get technician to test SNR etc after splitters also

Edited by debruis

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0



  • Recently Browsing

    No registered users viewing this page.